Økologi, miljøvenlighed og bæredygtighed er ord som vi i stigende grad hører i hverdagen. Men mange af os ved ikke hvordan vi skal gribe emnerne an, det kan være svært at finde ud af hvad man selv kan gøre. Jeg ved at mange gerne vil være mere miljøvenlige og bæredygtige, men gider heller ikke gå hele vejen, det er også sådan jeg selv har det. Jeg vil hellere end gerne lave nogle ændringer i mit liv, som gør mit miljøaftryk mindre, men jeg vil ikke stå op klokken 5 for at sortere mit affald og bære det ned på genbrugspladsen.

Men hvordan kan man så mindske sit aftryk? Hvad er det for nogle ting man kan ændre? Det har jeg valgt af undersøge, og vil gerne fortælle dig hvad jeg fandt ud af. Jeg valgte at fokusere på mit køkken og de redskaber som jeg bruger der.

De fleste ting på listen er dyrere end plastikalternativerne, men min erfaring er at de holder lidt længere, og det er bedre for miljøet men også for dit helbred. Alle produkterne er produceret af naturlige materialer, så du bliver ikke udsat for mikroplast og kemikalier. Derud over er de virksomheder som producere disse produkter miljøbevidste i deres produktion, og har gode arbejdsforhold. Derfor syntes jeg personligt at den lille ekstra pris betaler sig, det er ligesom at købe økologiske madvare, det er dyrere men kvaliteten er også bedre.

Opvaskebørste, skuesvampe og opvaskemiddel

Der er rigtigt mange muligheder her, mange steder kan man efterhånden købe økologiske opvaske børster eller skuesvampe lavet af træ, dyrehår, kaktusfibre, hamp eller andre bionedbrydelige materialer. Økologisk opvaskemiddel er også let tilgængelig.

Karklud, viskestykke og håndklæde

Endnu en ting som kan findes mange steder. Mange køber den store pakke med karklude, og smider dem ud når de har været brugt i noget tid. Man kan sagtens vakse sine karklude og bruge dem igen. Derfor syntes jeg også at det kan svare sig at købe nogle økologiske og organiske karklude, af bedre kvalitet, som ikke efterlader mikroplast. Jeg har personligt købt økologiske og organiske viskestykker håndklæder og karklude – og dem er jeg rigtig glad for.

Plastik poser

Jeg bruger mange plastikposer i mit køkken, den simple løsning er at bruge skåle eller bøtter som man kan vaske op og bruge igen. Men jeg bryder mig ikke om at vakse op, og vælger derfor ofte en plastik pose frem for en bøtte. Nu har jeg fundet kompostbare poser så jeg med god samvittighed kan bruge poserne. De er bionedbrydelige og efterlader ikke noget miljøaftryk. De kan både fås som fryseposer, affaldsposer og mange flere typer.

Til at opbevare frugt og grønt bruger jeg normale økologiske grøntsagsposer/net, som jeg så vasker engang i mellem for at holde bakterier væk.

Husholdningsfilm, sølvpapir og bagepapir

Jeg skiftede personligt sølvpapir ud med husholdningsfilm for nogle år tilbage da sølvpapir har nogle kemikalier, som smitter at på den mad det er på. Og nu har jeg skiftet husholdningsfilm ud med bivokspapir hvilket er et stykke bomuld med en overflade af bivoks. Det kan bruges ligesom husholdningsfilm til at dække en skål til, eller pakke en madvare ind, det kan bruges til alle madvare undtages rå kød. Når du har brugt det, kan du vaske det med lunkent vand og mild sæbe, også er det igen klar til brug. Jeg har flere stykker af forskellige størrelser – De er både økologiske og organiske.