Middelhavsdiæten er en af de sundeste kostformer, der findes. Den er både god til vægttab men også til dig som gerne vil leve en sundere livsstil. Der er en masser af undersøgelse som bakker op omkring middelhavsdiæten, og især dens evne til at forebygge hjerte-kar-sygdomme.

Men hvad består middelhavsdiæten af? Den passer faktisk perfekt ind i madpyramiden, man spiser frisk frugt og grøntsager, grovbrød og pasta for kostfiber, fisk, skaldyr, olivenolie, nødder og frø. For at gøre det lidt nemmere at forstå har jeg lavet 10 gode råd hvis du gerne vil starte på en middelhavsdiæt, eller implementere det lige så stille i din hverdag

1. Vigtigheden af korn og fuldkorn

På mange diæter må man ikke spise brød, det må man altså godt i middelhavsdiæten, det er faktisk et vigtigt element i diæten. Man skal bare huske at det skal være grov eller fuldkorn så man får en masse frø og kerner. Havrebrød eller rugbrød er også gode, da de plejer tarmkanalen, er nemme at fordøje og de indeholder vitaminer og mineraler, som er sunde for din krop. Man skal undgå de brød med meget raffineret mel og meget fedt. Det er ofte de brød, som allerede er skåret ud som man skal undgå.

2. Masser af olivenolie

Olivenolie er den primære kilde til fedt på middelhavsdiæten, mange vil kalde det hele grundlaget for diæten. Den har et højt indhold af vitamin E og monoumættede fedtsyre, som passer godt på dit hjerte og sænker dit kolesteroltal. Det er derfor et nøgleelement i alle retter som man laver ved middelhavet, så sørg for at du også bruger den.

3. Friske frugter

Det er kun fantasien der sætter grænser for hvad du kan med frugter, spis dem rå, smid dem i en lækker salat eller pres dem til en juice. De frugter som man spiser mange af ved middelhavet, er appelsin, citronsaft, æbler, grapefrugt, granatæble, melon, vindruer og mange flere. Det som de alle sammen har til fælles er at de har et højt indhold af antioxidanter, de er sunde og de styrker dit immunforsvar.

4. Masser af grøntsager

Svampe, tomater, peberfrugt, aubergine, løg, spinat, squash er alle lækre velsmagende grøntsager som kan bruges i nemme og lækre gryderetter med olivenolie.

Det er også en stor del af middelhavsdiæten, at spiser friske grøntsager. Lav det til en salat sammen med olivenolie, frisk frugt og nødder.

5. Nødder

Nødder indeholder en masse sundt fedt, sammen med magnesium, kalcium og fosfor. De er rigtig nemme er implementere i din mad, og så smager de også godt. Spis dem sammen med din morgenmad eller i en salat.

6. Spis efter sæsonen

Den måske vigtigste del af middelhavsdiæten er at spise efter sæson, brug de friske grøntsager som der er på sæson nu, og undgå for alt i verden forarbejdede fødevarer. Derfor kræver det lidt ekstra tid fra dig at spise som ved middelhavet. Du skal lave mad hver dag, og måske også bruge mere tid på at handle ind.

7. Syrnede mejeriprodukter

Det er ikke alle mejeriprodukter som er lige sunde. Men der er nogle af dem som er rigtig sunde for din krop, det er f.eks. yoghurt, skyr, kefir og forskellige slags oste. De giver nemlig kroppen mikroorganismer som balancerer dit tarmsystem.

8. Fedtfattigt kød

Man rådes til at spise kød 2 gange om ugen – ofte kylling eller kalkun, som er fedtfattige og lysere. Det er sjældent at man spiser rødt kød ved middelhavet.

9. Fed fisk

Ligesom med kødet anbefales det at du spiser fisk 2 gange om ugen. Det kan være sardiner, makrel tun og laks, de fisk er nemlig rige på omega-6 fedtstoffet, som er rigtigt sundt for dig. Så husk at spise fed fisk to gange om ugen.

10. Vær aktiv

Det sidste råd her ikke noget med mad at gøre, men det er et vigtigt element i middelhavsdiæten. Du skal være aktiv, gå nogle ture få frisk luft. Dyrk noget motion om aftenen, og drik masser af vand. Et af de vigtige grundsten i middelhavsdiæten er at spise mindre portioner, så fyld ikke tallerkenen for meget op.